ACT! Interventieteam bezoekt inwoners buitengebied Vredepeel

Het ACT! Interventieteam heeft deze week bezoeken afgelegd in het buitengebied van het dorp Vredepeel. In totaal zijn er 50 adressen bezocht. Doel was vooral om inwoners en ondernemers bewust te maken van de gevaren van georganiseerde criminaliteit.

 

De burgemeester van de gemeente Venray Michiel Uitdehaag geeft aan dat deze controles en bezoeken zinvol zijn. “We vinden het belangrijk om met inwoners in gesprek te gaan. We zien dat criminelen steeds vaker ook hun toevlucht zoeken in het buitengebied. Ze zijn hier redelijk anoniem door de uitgestrektheid van het gebied. Inwoners die benaderd worden door criminelen voor bijvoorbeeld het verhuren van een schuur kunnen maar één keer ‘nee’ zeggen.”

De controle van het ACT! Interventieteam in Vredepeel leverden geen bijzonderheden of misstanden op. Wel werden er veel gesprekken gevoerd. De inwoners bleken vrijwel allemaal verenigd te zijn in een buurtpreventie whatsappgroep. Ook waren ze redelijk goed op de hoogte van drugsdumpingen in het buitengebied.

Tijdens de gesprekken zijn er ook flyers en folders uitgedeeld van de ‘Kijk Niet Weg campagne’. De campagne is een initiatief van de acht Noord-Limburgse gemeentes en bestaat al ruim twee jaar. “Onder het motto ‘Meld wat je ziet, voor een veilig buitengebied’ zijn we een speciale actie voor het buitengebied begonnen. We willen inwoners in Noord-Limburg attenderen op signalen van drugsdumpingen, drugslabs, dealen, arbeidsuitbuiting en heling in het buitengebied. Als burgers weten waar ze op moeten letten en waar ze kunnen melden, houden we samen ook onze buitengebieden veilig”, aldus de burgemeester.

ACT! Limburg
Om bestuurlijke controles uit te voeren is het ACT! Interventieteam in het leven geroepen. Dit team opereert al enkele jaren in Noord-Limburg en wordt de komende periode verder uitgerold over de provincie. Het ACT! bestaat uit toezichthouders van gemeentes en werkt indien nodig samen met politie, en overige overheidspartners. Ze acteren onder andere op anonieme meldingen van inwoners. Anoniem melden kan via meldmisdaadanoniem.nl of 0800 7000.

Het ACT! Interventieteam op pad in het buitengebied van Vredepeel