PERSBERICHT

Drugslocaties opsporen met een app die geur herkent

Een speciale geurherkenningsapp komt beschikbaar om daar drugslocaties en -dumpingen mee op te sporen. Het is een innovatie vanuit het project ‘innovatieve controle methoden’. In Noord-Limburg kunnen 270.000 inwoners politie en gemeentes gaan helpen in de strijd tegen ondermijning.

In Noord-Limburg wordt al een aantal jaren samengewerkt door de acht gemeentes. Een van de programma’s gaat over veiligheid, leefbaarheid en ondermijning. De krachtenbundeling is noodzakelijk omdat uit diverse statistieken blijkt dat Limburg in trek is bij criminelen. “Door allerlei projecten en de bewustwordingscampage ‘Kijk Niet Weg!’ proberen we criminelen te ontmoedigen neer te strijken in Noord-Limburg”, zegt Ryan Palmen, portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg.

 

Innovatieve controle methode

Een van de projecten binnen het programma Veiligheid is ‘Innovatie controle methoden’. Specialisten van diverse organisaties hebben in de luwte gewerkt aan de totstandkoming van de geurherkenningsapp ‘Kijk Niet Weg!’. Ryan Palmen: We roepen burgers al op niet weg te kijken en verdachte situaties te melden. We gaan nu een stap verder door inwoners de mogelijkheid te geven technologie toe te passen waardoor ze zonder dat ze het zelf door hebben anoniem melden. Zo werken ze mee aan het veiliger maken van hun leefomgeving.”

LET OP: Dit was in 2023 een 1 april grap! Uitleg burgemeester Ryan Palmen. Klik hier.