PERSBERICHT
Drugslocaties opsporen met een app die geur herkent
Een speciale geurherkenningsapp komt beschikbaar om daar drugslocaties en -dumpingen mee op te sporen. Het is een innovatie vanuit het project 'innovatieve controle methoden'. In Noord-Limburg kunnen 270.000 inwoners politie en gemeentes gaan helpen in de strijd tegen ondermijning.
In Noord-Limburg wordt al een aantal jaren samengewerkt door de acht gemeentes. Een van de programma's gaat over veiligheid, leefbaarheid en ondermijning. De krachtenbundeling is noodzakelijk omdat uit diverse statistieken blijkt dat Limburg in trek is bij criminelen. “Door allerlei projecten en de bewustwordingscampage 'Kijk Niet Weg!' proberen we criminelen te ontmoedigen neer te strijken in Noord-Limburg”, zegt Ryan Palmen, portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg.
Innovatieve controle methode
Een van de projecten binnen het programma Veiligheid is 'Innovatie controle methoden'. Specialisten van diverse organisaties hebben in de luwte gewerkt aan de totstandkoming van de geurherkenningsapp 'Kijk Niet Weg!'. Ryan Palmen: We roepen burgers al op niet weg te kijken en verdachte situaties te melden. We gaan nu een stap verder door inwoners de mogelijkheid te geven technologie toe te passen waardoor ze zonder dat ze het zelf door hebben anoniem melden. Zo werken ze mee aan het veiliger maken van hun leefomgeving.”
Geuren herkennen
Criminelen kunnen niet voorkomen dat er geuren vrijkomen bij het produceren van drugs of hennep en het dumpen van drugsafval. “We weten door opgerolde locaties en door drugsdumpingen om welke specifieke geuren het gaat. De herkenningsapp detecteert deze sterke synthetische geuren. Burgers die de app installeren en voorbij een drugslocatie gaan geven anoniem een melding door naar de meldkamer van ons ACT! Interventieteam Noord-Limburg. Komen er meerdere meldingen over een locatie binnen dan brengt ons team een bezoek aan deze locatie. Het is een onorthodox middel, maar omdat we criminaliteit echt een halt toe moeten roepen zetten we het in”, vertelt Ryan Palmen.
Anoniem
De verwachting vanuit het projectteam is dat het aantal controles door de app flink omhoog gaat. De portefeuillehouder benadrukt dat de veiligheid van inwoners is gegarandeerd en dat de app vooralsnog alleen in Noord-Limburg wordt ingezet. “De app anonimiseert de melder en na de melding worden de gegevens gewist. We willen absoluut niet dat burgers voor politie gaan spelen.” De app is binnenkort gratis te downloaden in Apple App Store en Google Play Store en draagt bij aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Noord-Limburg