Veilig Buitengebied

Ondermijnende criminaliteit heeft grote maatschappelijke gevolgen. Alleen samen houden we onze buitengebieden veilig en leefbaar. Om je te helpen verdachte situaties te herkennen geven we vijf voorbeelden van georganiseerde criminaliteit in het buitengebied. Jouw melding kan net het ontbrekende stukje informatie zijn om tot actie over te gaan.

Drugsdumping

Illegale dumpingen van drugsafval vinden meestal plaats in het donker op afgelegen plekken. Het gaat vaak om grote hoeveelheden afval die met een (witte) bestelauto of kleine vrachtauto worden vervoerd. Drugsafval is gevaarlijk spul. Criminelen dragen vaak handschoenen bij het dumpen ervan. Drugsafval zit meestal in kunststof vaten, zoals grote blauwe tonnen of jerrycans. Het kan soms ook in metalen vaten of gasflessen zitten.

Drugslab

Heb jij wel eens de vraag gekregen of je jouw schuur wil verhuren? Je kunt maar één keer ‘nee’ zeggen. Criminelen zoeken locaties in het buitengebied voor hun XTC-labs of hennepkwekerijen, omdat ze daar redelijk anoniem zijn. Als je een ruimte verhuurt, maak dan duidelijke afspraken. Bekijk hier de uitgebreide brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ op de site van de politie.

Een lab of kwekerij kun je herkennen als er veel bedrijvigheid op ongebruikelijke tijdstippen is, als er opvallend veel voertuigen af en aan rijden en aan geuren zoals aceton, amandel, anijs, hennep of juist wasverzachter.

Veilig uw pand verhuren

In de folder op de site van politie staat waar u op moet letten, aan welke verplichtingen u moet voldoen en welke risico’s u loopt als u een woning of bedrijfspand verhuurt. Criminelen willen buiten het zicht van politie en justitie blijven. Zij huren panden voor hun criminele activiteiten om zelf buiten te schot blijven. Maar u als verhuurder komt in de spotlights te staan als uw pand in verband wordt gebracht met drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting. Het is dus van het grootste belang dat u een potentiële huurder grondig screent en dat u alert bent op verdachte omstandigheden. De overheid doet er alles aan om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan en u bent daarin een essentiële schakel. U kunt namelijk voorkomen dat criminelen onderdak krijgen voor hun activiteiten en dat u zelf onbedoeld betrokken raakt bij criminaliteit.

Bekijk hier de uitgebreide brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ op de site van de politie.

 

Arbeidsuitbuiting

Signalen van arbeidsuitbuiting kunnen zijn wanneer werknemers: Gevaarlijk, zwaar en ongezond werk moeten doen. Structureel en onder dwang lange werkdagen moeten maken. Moeten werken met gevaarlijke middelen zonder beschermingsmiddelen. Medewerkers geen keuze lijken te hebben. Voor woonruimte afhankelijk zijn van de werkgever, bijvoorbeeld wonen op het bedrijfsterrein.

 

Dealen

Als je op ongebruikelijke tijdstippen personen, auto’s en scooters ziet komen en gaan. Het gaat om korte bezoekjes van steeds maar enkele minuten, waarna personen weer vertrekken met een tasje of zakje in de hand. Ook kan er afval blijven liggen, zoals sealpacks, zakjes, vloeitjes en rietjes.

Heling

Bij inbraken in het buitengebied zijn dieven vaak op zoek naar zitmaaiers, gereedschap en diesel. De opslag en verkoop van goederen die afkomstig zijn van diefstal, verduistering, afpersing of oplichting is strafbaar. Dat noemen we ook wel heling. Hierop staat een boete en/of gevangenisstraf.