ACT! Interventieteam Limburg
Aanleiding
Limburg is de poort naar Europa. Wij zijn een regio met 351 kilometer buitenlandgrens en honderden onbewaakte grensovergangen. De goede verbindingen, de ligging in het hart van Europa en de goede voorzieningen maken Limburg tot een logistieke hotspot. Helaas zien criminelen dat ook zo. Qua aantal Criminele Samenwerkings Verbanden (CSV’s) staat Limburg in een langjarig gemiddelde op de 4e plaats. Tegen deze achtergrond is het continueren, investeren en innoveren in de aanpak van ondermijning en georganiseerde criminaliteit essentieel. Er is sprake van ‘Ondermijning’ als criminelen legale bedrijven en diensten gebruiken voor illegale activiteiten.
5 teams, 1 ACT!
De afgelopen jaren is er ervaring opgedaan met bestuurlijke handhavingsteams in Brabant en in Noord-Limburg. Het ACT! Noord-Limburg is in 2021 gestart en heeft inmiddels goede resultaten laten zien. De teams voldoen aan een grote behoefte bij gemeenten om vooral aan de bestuurlijke kant ondermijning tegen te gaan. Vanwege de goede ervaringen is besloten om in Limburg vijf handhavingsteams op te richten, die samen de hele provincie dekken.
De onderstaande teams vormen samen het ACT! Interventieteam Limburg
- ACT! Interventieteam Noord-Limburg
- ACT! Interventieteam Midden-Limburg
- ACT! Interventieteam Westelijke Mijnstreek
- ACT! Interventieteam Parkstad
- ACT! Interventieteam Maastricht-Heuvelland
De afstemming tussen de vijf teams vindt plaats onder coördinatie van het Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC). Hierbij wordt ook gekeken naar het delen van kennis, kunde en ervaringen tussen de vijf teams om van elkaar te leren.
Voor de financiering van het ACT! Limburg heeft het RIEC een bijdrage van het Rijk gekregen, vanuit de versterkingsgelden voor de aanpak van ondermijning.
Uniek in Nederland
Het provinciaal implementeren van één bestuurlijke aanpak tegen ondermijning is uniek voor Nederland. De teams in de vijf regio’s gaan allemaal werken onder de naam ACT! Limburg.
Ondanks de provinciale uitrol blijven de regionale teams lokaal verankerd op het gebied van bestuursrechtelijke handhaving en toezicht. Daar waar mogelijk worden ondersteunende processen provinciaal georganiseerd.
De vijf interventieteams zijn aanvullend op de reguliere lokale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Deze lokale aanpak blijven dus bestaan. Welke prioriteiten daarin gesteld worden is en blijft een lokale aangelegenheid. Het ACT! Noord-Limburg heeft als hoofdtaak de aanpak van ondermijnende criminaliteit, maar pakt soms bijvoorbeeld ook complexere handhavingscasuïstiek aan.
De teams zijn geen vervanging van, maar een aanvulling en versterking van de lokale aanpak van ondermijning. De teams opereren pragmatisch, effectief en bovenal zichtbaar voor de buitenwereld. De doelstelling is om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan en criminele netwerken te verstoren.
Samenstelling ACT! teams
De basis van de ACT! teams is de intergemeentelijke samenwerking van BOA’s en toezichthouders. Hier wordt ook de input van politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en andere relevante instanties in mee- genomen. De teams worden ook ondersteund door handhavingsjuristen. Het is bij een bestuursrechtelijke aanpak van ondermijning mogelijk dat er ook strafrechtelijke componenten zichtbaar worden. De integrale samenwerking en informatiewisseling tussen ketenpartners is dan ook van groot belang.
De teams worden zoveel mogelijk op gelijke wijze georganiseerd, waarbij werkwijzen, procedures en correcte informatiedeling op elkaar zijn afgestemd. Thema’s worden periodiek door het bevoegd gezag (de burgemeesters) gekozen aan de hand van opgewerkte informatie. Om te zorgen voor een goede juridische basis en een optimale informatiepositie wordt gewerkt met vastgestelde werkafspraken bij het verzamelen en gebruiken van informatie. Door de informatiepositie te versterken kunnen er wekelijks effectieve actiedagen worden uitgevoerd in de strijd tegen ondermijning.
Aan de slag
In het voorjaar van 2024 is het ACT! Limburg gepresenteerd. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers in Limburg weten dat het ACT! bestaat. En dat ze verdachte situaties kunnen melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem. Een leefbare en veilige samenleving is immers een verantwoordelijkheid van ons allemaal.
Ons leerproces en onze samenwerking stopt dan ook niet bij de provinciegrens. Er zijn bijvoorbeeld contacten met bestuurlijke handhavingsteams in Brabant, Gelderland, Zuid-Holland en Groningen. Dit handhavingsconcept wordt continue doorontwikkeld door de toepassing van innovatieve werkwijzen en methodieken.
Uitleg over de naam
We hebben gekozen voor een provinciaal sterke naam en het bijbehorende logo van ACT! interventieteam Limburg. De naam ACT! staat voor doen, actief, sterk, kracht en actie. Het logo is een schild waarin 6 pijlen zijn verwerkt. De 3 blauwe pijlen staan voor de inkomende informatie, meldingen en signalen. De 3 witte pijlen staan voor de naar buiten gerichte actiegerichtheid.
Voor aanvullende informatie: info@interventieteamnoordlimburg.nl