WhatsApp Buurtpreventie
Maak uw buurt veiliger met een Whatsapp Buurtpreventiegroep. In deze groep informeren buurtbewoners elkaar snel over alarmerende situaties zoals inbraken, vandalisme of verdachte personen.
Als buurtbewoners speelt u een belangrijke rol in de veiligheid en leefbaarheid van uw buurt. Door verdachte situaties te melden via WhatsApp draagt u bij aan een veilige buurt. In geval van dreiging en spoed dient u altijd de politie te bellen.
Inwoners organiseren en beheren deze groepen zelf. De politie en gemeente faciliteren waar nodig. De politie is géén lid van individuele WhatsApp-groepen en komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 of 0900-8844 wordt gedaan. U kunt ook anoniem melden via www.meldmisdaadanoniem.nl
Buurtpreventie
- -WhatsApp Buurtpreventie is een samenwerking tussen Stichting WABP, de gemeentes in Noord-Limburg, politie en inwoners.
- -Via WhatsApp waarschuwen inwoners elkaar op zaken die spelen in de buurt.
- -Bij verdachte situaties belt u de politie. Bij spoed 112, geen spoed bel dan 0900-8844.
- -Op de website van stichting WhatsApp Buurtpreventie (WABP) kunt u met uw postcode controleren of er een groep actief is in uw wijk.
- -Als er al een WhatsApp groep in uw wijk is, kunt u zich daarbij aansluiten via de website van de stichting.
- -Als er nog geen WhatsApp groep is, kunt u deze zelf starten. U moet wel minimaal 18 jaar zijn en in Noord-Limburg wonen.
Dus bent u al lid van een WhatsApp Buurtpreventiegroep of wilt u er een starten? Op WABP kunt u eenvoudig uw groep aanmelden of een nieuwe opzetten via het Veilige Buurt Plan.
Stichting WABP
Stichting WABP is een landelijke stichting die WABP-groepen faciliteert en ondersteunt. Op wabp.nl staat informatie over het starten en beheren van whatsapp-groepen. Het aanmelden van een groep is makkelijk. Na een nieuwe aanmelding is de groep direct te zien op de digitale kaart op de site van WABP.
Lid worden van een groep
Woont u in Noord-Limburg, bent u 18 jaar of ouder en wilt u deelnemen aan een Whatsapp Buurtpreventie groepsapp? Onderzoek dan allereerst of er al een groepsapp actief is in uw buurt. Dit kan door te kijken op de landelijke website WhatsApp Buurtpreventie of door te informeren bij buurtbewoners.
WhatsApp-groep starten
Is er nog geen WhatsApp-groep actief in de wijk en wilt u zelf een WhatsApp-groep starten? Ook dan kunt u terecht bij WABP. Zij helpen u met het opzetten van een buurtpreventie WhatsApp-groep. Ze bieden ook voorbeeld brieven en documenten aan hoe u een groep kunt opzetten.
Tien praktische tips voor een veiligere woning
In het kader van Buurtpreventie delen we 10 waardevolle adviezen om inbraak te voorkomen:
- Wees alert in je buurt: Bij verdachte situaties, bel 112 (spoed) of gebruik de Buurtpreventie-app.
- Verlichting aan: Laat een lamp branden als u weg bent en gebruik een automatische schakelaar.
- Sluit alles goed af: Vergeet geen deuren of ramen, ook niet de tuindeur.
- Waardevolle spullen uit zicht: Laat geen laptops of tablets zichtbaar liggen.
- Snoei hoge struiken: Zorg voor goed zicht op je woning.
- Berg hulpmiddelen op: Zet ladders en containers binnen.
- Beveilig schuifpuien: Voorzie ze van goede sloten.
- Verstop geen sleutels buiten: Gebruik veilige methoden voor sleutelbeheer.
- Gebruik geen adreslabels aan sleutels: Voorkom dat diefstal leidt tot huisinbraak.
- Doe mee aan buurtpreventie: Sluit u aan bij een WhatsApp Buurtpreventiegroep als u nog niet deelneemt. Controleer hier of er al een groep bij u in de buurt actief is.
De 8 gemeentes in Noord-Limburg werken samen met de stichting WhatsApp BuurtPreventie.